Suriye’de Sivil Alanın İnşası

Suriye’de Sivil Alanın Türkiye Tarafından Yeniden İnşası

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan Doğu-Batı topluluğumuz bu dönem ki konferanlarına Sayın Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık ile devam ediyor.

Mustafa SARIBIYIK Kimdir?

1964 yılında Kahramanmaraş-Andırın’da doğdu. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı.

1996 yılında yine aynı üniversitede Maverdi’nin siyasi düşünceleri üzerine yaptığı çalışmayla İslam Tarihi alanında doktor oldu.

İslam Siyaset Düşüncesinin Gelişimi ve sorunları, Ulema-İktidar İlişkileri, Siyaset Ahlak İlişkisi ve İslam Tarihinde Merkez-Çevre çalışmaları üzerine makaleler kaleme aldı. Bu alanda yüksek lisans tezleri yönetti.

İnönü Üniversitesi ve Dicle Üniversitesinde Tarih ve İslam Tarihi Hocalığı ve Kürsü Başkanlığı yaptı.

İmam Hatip yıllarında Milli Türk Talebe Birliği Ortaöğretim Komitesi Başkanlığı yaptı, gençlik çalışmalarına katıldı.

İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi’ni kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü. Yüksek Öğrenim Kız ve Erkek öğrenci yurtları açtı, bilgi evleri oluşturdu ve Diyarbakır Medeniyet okumalarını başlattı.

İslam Medeniyeti, Siyaset, Gençlik ve Dengeli Toplumun Oluşumu üzerine yurtiçinde ve yurtdışında konferanslar verdi. Çözüm süreci ile ilgili siyasi toplantılara katıldı. Bu alanda yapılan kimi çalıştaylara başkanlık yaptı. İslam tarihi alanında Doçent olan Mustafa Sarıbıyık Arapça ve Fransızca biliyor. Evli ve üç çocuk babasıdır.

“Fırat Kalkanı” Suriye bölgesini tekrar güvenli ve yaşanabilir kılma projesinin sadece askeri ayağıdır. Türkiye güvenliği sağlamakla yetinmeyip operasyonun hemen ardından imar çalışmalarına başlamıştır.

Mustafa SARIBIYIK

Mustafa SARIBIYIK, 2017-2018 Diyanet İşleri Başkanlığı ‘Suriye Raporu’ olarak yayımlanan raporu hazırlamak için aylarca Suriye’de çeşitli çalışmalar yapmıştır. Suriye’de ki camileri onarmak için ekipler hazırlamış, okulları tekrar eğitim yuvası haline getirip öğretmenlerin tekrar görev başına getirilmesine yardımcı olmuştur. Bu projeler esnasında bizzat Suriye’nin çeşitli bölgelerinde bulunmuş, faaliyetleri yakından takip etmiş ve yönetmiştir. Konferansta bu önemli görevinde neler yaptığını, Türkiye’nin Suriye bölgesindeki sivil hayatın tekrar yaşanabilmesi için hangi projeleri yürüttüğünü anlatan Mustafa SARIBIYIK Fırat Kalkanı Operasyonunun askeri ayağı sadece bilinen yüzü olduğunu, ardından yapılan çalışmaların bölgenin kalkınması için çok önem arz etmesine rağmen gün yüzüne çok çıkmadığını belirtmiştir.